Jak wzmocnić odporność?

03 Mar 2020 brak komentarzy mateusz

W Marcu jak w garncu, dziś  słońce, jutro śnieg. Jak przygotować organizm na takie wahania pogody? Poniżej przedstawimy Ci 3 sprawdzonych sposobów na naturalne wzmocnienie organizmu.

Podwyższenie odporności jest bardzo ważne, by nasz organizm mógł się bronić przed bakteriami, wirusami i grzybami. Gdy do naszego ciała wtargną drobnoustroje chorobotwórcze, budzi się układ odpornościowy (układ immunologiczny). Do bitwy stają białe ciałka krwi (limfocyty). Dzięki produkowanym przez siebie związkom chemicznym, czyli przeciwciałom, unieszkodliwiają chorobotwórcze drobnoustroje.

Sen i wypoczynek

Przemęczony organizm jest bardziej podatny na infekcję, dlatego staraj się nie zarywać nocy, nie dosypiać. Dorosły człowiek potrzebuje ok. 6-8 godzin snu na dobę. Kiedy śpisz głęboko, mocno i  nic cię nie wybudza, wzrasta liczba limfocytów. Powinieneś wiedzieć, że należy wypoczywać w całkowitej ciemności i ciszy, bo tylko wtedy w szyszynce wydziela się melatonina, zapewnia ona m.in. prawidłowy rytm dobowy i funkcjonowanie Naszego układu odpornościowego.

Zła wiadomość dla tych, którzy pracują w nocy, a śpią w dzień – u takich osób poziom melatoniny jest mocno obniżony, co może powodować, że częściej będą się przeziębiać i odczuwać ciągłe zmęczenie. Podczas snu w pomieszczeniu powinno być cicho, ponieważ hałas, nawet niezbyt głośny, ale trwający długo zwiększa pozom adrenaliny w organizmie, co powoduje stres i osłabia odporność.

Aktywność fizyczna

W zdrowym ciele, zdrowy duch. Wybieraj taki sposób aktywności, np. bieganie, jazda na rowerze, pływanie, by tętno osiągało wartość 130 uderzeń na minutę. Nigdy za wiele ruchu na świeżym powietrzu, dlatego warto codziennie energicznie maszerować, np. w drodze do lub z pracy, przez pół godziny. Z pośród wielu dyscyplin sportowych z pewnością znajdziesz coś dla siebie!

Aktywność fizyczna jest podstawą zdrowego stylu życia ale nie należy z nią przesadzać. Regularne spacery, rekreacyjne pływanie, slow jogging czy jazda na rowerze wzmocnią odporność i sprawią, że rzadziej będziesz chorować na dolegliwości górnego odcinka układu oddechowego. Jeżeli jednak wysiłek będzie zbyt intensywny, a w mięśniach powstanie sporo kwasu mlekowego powodującego następnego dnia ból, twoja odporność nie tylko się nie wzmocni, ale wręcz osłabnie. Dlaczego tak się dzieje? oprócz kwasu mlekowego podczas intensywnych ćwiczeń wytwarza się również kortyzol, hormon stresu, który negatywnie wpływa na układ immunologiczny człowieka. A jak już wiesz – stres jest największym wrogiem odporności.

Dieta

Prawidłowe i racjonalne odżywianie się mocno wpływa na działanie układu odpornościowego. Wchłanianie się wszystkich składników odżywczych niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania odbywa się w jelitach, dlatego szczególne znaczenie ma nie tylko sam pokarm, ale także odpowiednie nawyki żywieniowe.

Dieta wzmacniająca odporność i ogólny stan zdrowia powinna składać się z 5-6 posiłków dziennie, które pokryją Nasze zapotrzebowanie energetyczne. Najistotniejszym z nich jest śniadanie, które jest pierwszym pokarmem po długiej nocnej przerwie i decyduje o wydolności organizmu w pierwszej części dnia. Dobrze jest, jeżeli dania są urozmaicone, dzięki temu zyskujemy pewność, że dostarczyliśmy Naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych witamin i minerałów. Posiłki należy spożywać w regularnych odstępach czasu i bez pośpiechu. Istotnym elementem jest dostateczne nawodnienie. Mężczyźni powinni pić minimum 3 litry wody na dobę, a kobiety 2,5 litra.

Aby wzmocnić organizm, zalecamy również stosowanie odpowiednich przypraw. Potrawy warto wzbogacić o czosnek, który jest uznawany za naturalny antybiotyk, ponieważ posiada właściwości przeciwzapalne. Do herbaty i rozgrzewającej zupy można dodać szczyptę imbiru, który jest źródłem żelaza i działa odkażająco na błony śluzowe, a połączenie kurkumy i czarnego pieprzu pomoże zwalczyć już trwające infekcje.

Pierwsze objawy cukrzycy Nie bagatelizuj tego!

18 Nov 2019 brak komentarzy mateusz

Za wysoki cukier. Pierwsze objawy cukrzycy

Wysoki poziom cukru we krwi jest objawem niepokojącym i nawet jednorazowy wzrost jest wskazaniem do rozpoczęcia regularnych pomiarów. Problem w tym, że niektórzy z nas potrafią miesiącami bagatelizować sygnały, które wysyła im Nasz organizm.
Każdy z nas wie, że utrzymywanie prawidłowego poziomu cukru we krwi sprzyja zachowaniu dobrego zdrowia. Jednocześnie wydaje nam się, że skoki cukru dotyczący tylko osób ze zdiagnozowaną cukrzycą i tylko oni powinni regularnie sprawdzać poziom cukru, wsłuchiwać się w swój organizm i kontrolować to, co jedzą. To duży błąd. Pamiętajmy, że zanim postawiono tym osobom odpowiednią diagnozę, ich ciała wysyłały pewne niepokojące sygnały. Być może jesteś właśnie na tym etapie i to ostatni dzwonek, by zareagować.

 

Cukier we krwi – czy na pewno wiesz o co w tym wszystkim chodzi?

Poziom cukru we krwi zmienia się w ciągu dnia w zależności od tego, jakie produkty spożywcze jemy i jak reaguje na nie nasz organizm. Kiedy poziom cukru wzrasta, nasz organizm wytwarza insulinę – hormon produkowany przez trzustkę. Insulina obniża poziomu cukru we krwi i pomaga komórkom w całym organizmie wchłonąć glukozę (cukier), by wykorzystać ją jako energię do pracy. Kiedy zbyt długo nie jemy, omijamy produkty bogate w cukier lub mamy zaburzenia hormonalne, poziom cukru drastycznie spada, co również jest stanem niepokojącym. Uwalniana jest adrenalina i kortyzol. Czujemy się wówczas kiepsko i jest to bardzo dobry moment na posiłek. Często w takich sytuacjach rzucamy się na słodycze, które faktycznie zawierają mnóstwo cukru. Wtedy dochodzi znów do skoku poziomu glukozy we krwi. W efekcie nasz organizm jest zupełnie rozregulowany – raz poziom cukru jest dramatycznie niski, a za moment dramatycznie wysoki.

Pierwsze objawy – kiedy należy się zbadać

Pierwsze objawy, świadczące o tym, że poziom cukru we krwi jest niezrównoważony, obejmują:

  • problemy z utratą masy ciała lub systematyczne tycie,
  • rozdrażnienie i niepokój, które mijają po zjedzeniu posiłku,
  • częste spadki energii w ciągu dnia,
  • zawroty głowy,
  • apetyt na słodycze,
  • ciągły głód.

Kiedy poziom cukru we krwi jest rozregulowany, zaburzona zostaje także praca hormonów, a co za tym idzie – praca całego organizmu. Przewlekłe skoki i spadku poziomu cukru we krwi sprzyjają rozwojowi cukrzycy, dlatego tak ważne jest odpowiednie odżywianie w ciągu dnia.

Jak uniknąć spadków i skoków cukru?

Produkty o niskim indeksie glikemicznym, takie jak jabłka, grejpfruty, brokuły, soczewica, orzechy i nasiona oraz morele są świetne dla utrzymania stałego poziomu cukru we krwi.  Produkty o średnim indeksie glikemicznym (np. kasze) dają zastrzyk energii na dłużej, ale nie powodują nagłych skoków cukru.  Produkty z wysokim indeksem glikemicznym powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi i sprawdzają się przy niedocukrzeniu, do którego jednak nigdy nie powinniśmy doprowadzić.  Chcąc zachować poziom cukru na stałym poziomie powinieneś regularnie jeść posiłki, by nie dopuścić do drastycznego spadku i późniejszego skoku poziomu cukru, systematycznie uprawiać sport, unikać używek – przede wszystkim alkoholu.

Owsianka – warto ją jeść

29 Oct 2019 brak komentarzy mateusz

Płatki owsiane: bogactwo witamin i minerałów

W ostatnich latach płatki owsiane wróciły na nasze stoły. Istnieją dowody, że owies uprawiano w północnej i środkowej Europie w epoce brązu, czyli 1800-700 lat p.n.e. Jeszcze w średniowieczu owsianka była podstawą wyżywienia ludności Europy, a dla angielskich górników był to idealny posiłek dający siłę i wytrzymałość do ciężkiej pracy. Spośród wszystkich zbóż, ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w białko, ale także wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów. Kto zjada je z produktami mlecznymi, dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych aminokwasów. Talerz płatków owsianych z mlekiem lub jogurtem zapewnia komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu, zarówno podczas wysiłku fizycznego, jak i umysłowego. Owies zawiera też substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój (wspomniane witaminy z grupy B, a także selen i magnez niezbędne dla mózgu i systemu przewodzenia nerwowego).

W zarodku oraz bielmie ziaren owsa jest dużo witaminy E, silnego przeciwutleniacza, chroniącego komórki i spowalniającego procesy starzenia. W kilogramie ziarna jest jej od 15 do 48 mg, w płatkach nieco mniej. Owies to także cenne źródło flawonoidów, pełniących rolę podobną do witamin. Flawonoidów w zbożach jest niewiele, a owies jest wyjątkiem.

 

Spośród wszystkich zbóż, ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w białko, ale także wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów. Kto zjada je z produktami mlecznymi, dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych aminokwasów. Talerz płatków owsianych z mlekiem lub jogurtem zapewnia komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu, zarówno podczas wysiłku fizycznego, jak i umysłowego. Owies zawiera też substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój (wspomniane witaminy z grupy B, a także selen i magnez niezbędne dla mózgu i systemu przewodzenia nerwowego).

W zarodku oraz bielmie ziaren owsa jest dużo witaminy E, silnego przeciwutleniacza, chroniącego komórki i spowalniającego procesy starzenia. W kilogramie ziarna jest jej od 15 do 48 mg, w płatkach nieco mniej. Owies to także cenne źródło flawonoidów, pełniących rolę podobną do witamin. Flawonoidów w zbożach jest niewiele, a owies jest wyjątkiem.

Owsianka na śniadanie czy w formie przekąski między posiłkami to idealne dietetyczne danie.

Średni indeks glikemiczny i duża wartość odżywcza sprawiają, że jest pożądanym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Po pierwsze dostarcza mnóstwo składników odżywczych przy stosunkowo niewielkiej ilości kalorii (378 kcal w 100 g suchych płatków owsianych górskich), po drugie likwiduje uczucie głodu, wypełniając szczelnie przewód pokarmowy, co jest zasługą błonnika. Po trzecie spowalnia opróżnienie żołądka, dzięki czemu odczuwa się długo sytość. Wszystkich tych walorów odżywczych skupionych w jednym produkcie próżno szukać gdzie indziej.

Zdrowie to się opłaca!

25 Mar 2019 brak komentarzy mateusz

Z pewnością wiesz, że jesteśmy tym co jemy dlatego więc zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna jest podstawą do długiego i szczęśliwego życia. Zdrowe odżywianie w świadomości większości osób to dieta z niską zawartością tłuszczu, bez wieprzowiny, słodyczy i białego pieczywa. Ale czy to wystarczy, żeby być zdrowym i zapobiec chorobom cywilizacyjnym? Oraz przede wszystkim – czy to właściwe podejście? Postęp w dziedzinie nauk o żywieniu dokonuje się bardzo szybko, a nowa wiedza dociera na uczelnie kształcące dietetyków z opóźnieniem co najmniej dekady. Oznacza to, że w praktyce należy być na bieżąco z badaniami naukowymi, poszukiwać samodzielnie i testować, czy nowe wytyczne się sprawdzają. Dużym postępem w oficjalnych zaleceniach jest wykluczenie węglowodanów jako podstawowego składnika zbilansowanej diety i zastąpienie ich warzywami w Piramidzie Zdrowego Żywienia opublikowanej w 2016 roku przez Instytut Żywności i Żywienia. Nadal jednak przecenia się znaczenie cholesterolu w zwiększaniu ryzyka chorób serca, jakby nie zważając na nowe doniesienia naukowe.

Poniżej pokrótce przedstawimy Ci najważniejsze zasady zdrowego odżywiania

Regularność posiłków sprzyja odpowiedniej ilości energii w ciągu dnia, wpływa pozytywnie na samopoczucie, koncentrację oraz utrzymanie odpowiedniej masy ciała. Najlepiej jadać między 5 a 7 posiłków dziennie. Gdy preferuje się mniejsze posiłki, należy w ciągu dnia dołożyć 1 lub 2 przekąski. Dla optymalnego zdrowia i szczupłej sylwetki ważne jest, aby nie podjadać, nie zamieniać posiłków na kilkanaście przekąsek dziennie. Sprzyja to przejadaniu się, wybieraniu bezwartościowego jedzenia i odbija się negatywnie na metabolizmie. Optymalne pory posiłków to śniadanie do godziny po przebudzeniu, obiad w środku dnia, w porze największej aktywności i kolacja 2-3 godziny przed snem.

Węgiel węglowi nierówny

Przez dziesięciolecia węglowodany w postaci produktów zbożowych były propagowane jako najważniejszy element zdrowej diety i podstawowe źródło energii. Jednak w dzisiejszych czasach, kiedy mamy mało aktywności fizycznej, dużo siedzimy i niewiele chodzimy, węglowodany w każdym posiłku nie są koniecznością, a wręcz są niepotrzebne. Zapotrzebowanie na węglowodany rośnie wraz ze zwiększającą się aktywnością fizyczną, więc są one wskazane osobom, które ciężko pracują lub dużo trenują. W pozostałych przypadkach wystarczy dodatek węglowodanów w dwóch posiłkach. Ograniczając węglowodany, trzeba zastąpić je innym składnikiem energetycznym czyli tłuszczem. Pamiętajmy, że w głównej mierze nie tyje się od tłuszczów, a od nadmiaru węglowodanów. Zmniejszenie ilości węglowodanów na korzyść zdrowych tłuszczów ogranicza fluktuację insuliny w trakcie dnia, z czego wynika większy poziom energii, większa sytość, brak napadów głodu, ograniczenie podjadania i lepszy skład ciała.

Cukry? Tak, ale tylko te zdrowe

Cukier rafinowany pod różnymi postaciami można znaleźć dosłownie wszędzie, nawet w ketchupie i wędlinach. Eliminując cukier, trzeba zrezygnować z produktów, które w składzie mają również syrop glukozowo-fruktozowy,cukier inwertowany, cukier trzcinowy, maltodekstryny, syrop z agawy czy syrop ryżowy. Nadmiar cukru w diecie upośledza białka budujące struktury organizmu, co przekłada się na bardzo liczne stany chorobowe, np. narządu wzroku, nerek, układu nerwowego i demencję starczą. Im więcej cukru, tym większe wahania poziomu glukozy i insuliny we krwi, a co za tym idzie – zwiększone ryzyko chorób metabolicznych i tycia.

Pamiętaj o wodzie!

Woda stanowi ok 65-70% masy ciała ludzkiego i pełni w organizmie wiele ważnych funkcji. Zapotrzebowanie organizmu na wodę zależy m.in. od aktywności fizycznej, masy ciała i ilości przyjmowanego pożywienia, a także od czynników zewnętrznych. Podstawowe znaczenie wody dla organizmu wynika z tego, że jest ona doskonałym rozpuszczalnikiem i środkiem transportu składników odżywczych do komórek naszego ciała. Woda usuwa również zbędne produkty przemiany materii oraz związki toksyczne z organizmu. Ma także udział w procesie regulacji temperatury ciała.  Służy też jako materiał budulcowy, gdyż stanowi strukturalną część wszystkich komórek i tkanek. Zapotrzebowanie organizmu na wodę zależy m.in. od aktywności fizycznej, masy ciała i ilości przyjmowanego pożywienia, a także od czynników zewnętrznych – jak temperatura otoczenia czy wilgotność powietrza. Według aktualnych zaleceń, nasz organizm potrzebuje średnio ok 1,5 – 2 litrów płynów dziennie. Pamiętaj, że w czasie upalnych dni  i podczas  ciężkiego wysiłku fizycznego potrzebujesz większego nawodnienia, gdyż tracisz ok. 0.5 litra wody na godzinę!

Ruszaj się! Codziennie

Gdy jesteś aktywny fizycznie Twój mózg jest też bardziej aktywny. Liczne badania medyczne wykazały, że mózg ludzi uprawiających aktywność fizyczną ma większe możliwości poznawcze, bo jest lepiej dotleniony. Więc gdy się ruszasz, pomagasz sobie w nauce. Jeśli chcesz osiągnąć swoje marzenia zawodowe – ćwicz! Naukowcy udowodnili, że osoby regularnie aktywne fizycznie skuteczniej osiągają swoje cele zawodowe, jednocześnie w mniejszym stopniu ulegając stresowi. Aktywność, która sprawia ci przyjemność, poprawia stan Twojego zdrowia i wygląd ciała. Bycie aktywnym fizycznie nie oznacza od razu wyczynowego uprawiania sportu. Nie musisz  biegać maratonów, startować w wyścigach kolarskich czy bić rekordów sportowych. Aktywnością jest każda forma ruchu – również chodzenie po schodach, spacer czy sprzątanie.Najważniejsze, żeby dążyć do 60 minut aktywności każdego dnia.

Odpoczywaj aktywnie! Codziennie 60 minut ruchu to opcja dla ambitnych. Dla średniozaawansowanych 2 x 30 minut. Dla początkujących – 30 minut ruchu dziennie też przyniesie efekty, które poczujesz po kilku dniach. Nie musisz od razu zostać wyczynowym sportowcem.  Ale pomyśl tylko – ile spóźnień zaliczyłeś, bo uciekł Ci autobus? Czas się ogarnąć! Sam zdecyduj, co dla Ciebie jest najlepsze. cokolwiek wybierzesz – będzie dobrze!

Ćwicz z ludźmi, których lubisz! Wspólne ćwiczenia w dobrej atmosferze pomagają w rozwijaniu umiejętności społecznych takich jak empatia i umiejętności liderskie. Podnoszą też samoocenę. Ćwicząc poznajesz nowych ludzi i poszerzasz swoje grono znajomych. Spacery, bieganie, rolki, rower, piłka. Razem jest fajniej i weselej. Można urządzić konkurs lub wyścigi. A przy okazji pogadać. Jeśli chcesz być na bieżąco w sprawach towarzyskich, nie ograniczaj się do siedzenia na fejsie!

[Wywiad] Dojedziemy tam gdzie nie dojeżdżają inni

25 Mar 2019 brak komentarzy mateusz

 

Naszą Pasją jest od wielu lat gastronomia oraz zdrowy styl życia. Przyświeca Nam wspólny cel – spowodować aby realizacja tych pasji była możliwa na wyciągnięcie ręki dla każdego Polaka – powiedział Nam Mateusz Surowaniec – dyrektor operacyjny firmy FitKurier.

W dzisiejszym artykule przedstawimy Wam rozmowę z Naszym dyrektorem operacyjnym Panem Mateuszem Surowańcem – jednym z założycieli FitKuriera. Podczas rozmowy dowiedzieliśmy się jak będzie wyglądać strategia rozwoju Naszej firmy. Zapraszamy!

“Codziennie udowadniamy Naszym Klientom, że zdrowe jedzenie na co dzień nie wymaga poświęceń i mnóstwa czasu spędzonego na zakupach i w kuchni”

N: Co nowego w Naszej firmie?
MS: Ach..dzieje się dużo, dużo dobrego, aktualnie jesteśmy na etapie wdrażania wielu ciekawych projektów i rozwiązań poprawiających efektywność Naszej pracy, zarówno podczas produkcji, jak i transportu.

N: Czy mógłby Pan powiedzieć Nam coś więcej?

MS: Oczywiście, zacznijmy od rewolucji, które dotyczą procesu powstawania dań i ich kontroli jakości. Od kilku tygodni razem z Naszym szefem kuchni, którego przedstawimy już niedługo, prowadzimy testy nowych dań i smaków. Przyznam szczerze, jestem pewien, że przypadną Naszym klientom do gustu! Kładziemy duży nacisk na kontrolę jakości Naszych dań, dlatego regularnie sprawdzamy, czy dania, które trafiają do klientów, są zgodne z recepturą.

N: Jakie zmiany czekają dział logistyczny?

MS: Przygotowaliśmy aplikację mobilną dla Naszych dostawców, dzięki której możemy optymalizować trasy biorąc pod uwagę odległości poszczególnych punktów dostaw oraz maksymalny czas, do którego paczka musi zostać dostarczona. Dodatkowo klient codziennie otrzyma powiadomienie SMS informujące o dostarczeniu przesyłki. Ta funkcja sprawdzi się w sytuacjach, gdy kurier pozostawia posiłki w wyznaczonym przez klienta miejscu. Jako jedni z nielicznych udostępniamy numery telefonów służbowych do Naszych kurierów. Jesteśmy elastyczni! – Nie ma Cię w domu? żaden problem. Wystarczy, że zgłosisz to swojemu kurierowi i wspólnie ustalicie nowy adres dostawy.

“Catering dietetyczny jest modną usługą a przede wszystkim “zdrową usługą” Osoby korzystające z diety pudełkowej szanują swój czas wolny”

N: Klienci pytają Nas o nowe diety, czy FitKurier poszerzy swoją ofertę?

MS: Dziękuję, że o to pytasz. Oczywiście! Nasza załoga dietetyków pracuje nad nowymi dietami, między innymi: dla kobiet w ciąży i kobiet karmiących, sportowa, a także dla osób chorych na cukrzycę. W niedalekiej przyszłości planujemy posiłki dla dzieci. Naszym priorytetem  jest oferta skierowana dla każdego chcącego zdrowo się odżywiać.. nie tylko na terenie województwa świętokrzyskiego!

N: Czy FitKurier rozwinie swój obszar dostaw o kolejne miejscowości?

MS:  Tak, poszukujemy partnerów biznesowych na terenie całego kraju. Pod koniec tego roku otwieramy dwie placówki w dużych miastach poza województwem Świętokrzyskim. Stawiamy na małe miejscowości i średniej wielkości miasta które nie mają dostępu do takiej usługi – celem jest dojechać  tam, gdzie nie dojeżdżają inni.  Oferujemy naszym Klientom autorski zestaw diet przygotowany przez zespół fachowców w zakresie dietetyki oraz profesjonalnych kucharzy. Zdrowy,  bogaty w składniki odżywcze, urozmaicony produktami sezonowymi, uwzględniający światowe trendy żywieniowe, zbilansowany pakiet trzech lub pięciu posiłków na cały dzień. Dostarczony zawsze na czas i miejsce. To są fundamenty FitKuriera.

N: Świetna informacja, trzymamy kciuki!

MS: Sukces FitKuriera bazuje na wspaniałym zespole ludzi pracujących dla wspólnej idei. To mocne podstawy Naszej firmy.

N. Dziękujemy!

 

Dieta pudełkowa dlaczego tyle kosztuje?

25 Mar 2019 brak komentarzy mateusz

Pierwsze wrażenie jest takie, że catering dietetyczny kosztuje dużo – kilkadziesiąt złotych dziennie na jedzenie wydaje się sporym wydatkiem. Warto jednak pomyśleć, że nie jest to dodatkowy koszt oprócz tego, co już wydajesz na jedzenie. Dieta pudełkowa zastępuje wszystkie zakupy spożywcze, obiad w biurowej kantynie czy restauracji w mieście, przekąski kupowane w drodze do pracy itp. Jeśli więc po drodze do pracy masz zwyczaj wpadać po kawę i kanapkę do sieciowej kawiarni (20 zł), jeść obiad w kantynie (20 zł), a po obiedzie biegniesz do kiosku po ciastko (5 zł), to 45 zł rozchodzi się w samym czasie pracy. A co ze śniadaniem i kolacją? W takiej sytuacji catering dietetyczny za 50-60 zł dziennie to wręcz oszczędność – za tę kwotę otrzymujesz całodzienny zestaw zbilansowanych, gotowych do zjedzenia, smacznych posiłków. W dodatku nic się nie zmarnuje i niczego nie trzeba wyrzucać. I najważniejsze – masz pewność, że jesz zdrowo!

W zdrowym ciele zdrowy duch

Dieta pudełkowa pomaga też zrzucić zbędne kilogramy a także utrzymać szczupłą sylwetkę. Zanim rozpoczniesz przygodę z cateringiem dietetycznym skonsultuj się z dietetykiem, który wybierze najkorzystniejszą dla Ciebie opcję. Specjalista po dokładnym wywiadzie ustala dobowe zapotrzebowanie energetyczne i na konkretne składniki, uwzględniając wiek, płeć, aktywność fizyczną oraz rodzaj wykonywanej pracy.

Nie trać czasu na gotowanie, zaufaj specjalistom!

Jeśli korzystamy z cateringu, możemy cieszyć się wieloma zaletami takiej diety. Przede wszystkim jest to niezwykle wygodna forma żywienia, która pozwala nam zaoszczędzić sporo czasu. Nie musimy już więcej robić zakupów i przygotowywać posiłków. Dużą zaletą diety jest również dostosowanie jej do naszych zapotrzebowań, a dania są urozmaicone, często bogate w modne produkty spożywcze. Jednak dieta pudełkowa ma także wady – Musimy być przygotowani na to, że w posiłkach znajdą się składniki, które niekoniecznie nam smakują. Nie ma również możliwości wymienienia dań na inne, więc jeśli dostaniemy coś, na co nie mamy ochoty, musimy to zjeść.

Jak wybrać?

Pierwszym elementem przy wyborze diety pudełkowej powinna być pewność, że firma na którą się zdecydujesz współpracuje z dobrym dietetykiem, który czuwa nad zbilansowaniem menu i pomaga klientom w wyborze odpowiedniej diety. Nie chodzi o samą kaloryczność, ale o decyzję, czy przy obecnym stanie zdrowia klienta dieta pudełkowa jest dobrym wyborem. W XXI wieku internet daje możliwości przestudiowania opinii innych użytkowników. Im więcej pozytywnych ocen otrzymuje dana firma, tym mniejsze ryzyko niezadowolenia z usługi. Na portalach społecznościowych danej firmy można podejrzeć zdjęcia przygotowywanych potraw, takie od realnych klientów, a nie z sesji zdjęciowych. Pozwala to ocenić czy to co widzimy na stronie internetowej pokrywa się z rzeczywistością. W większości firm cateringowych można zamówić jeden dzień testowy w znacząco niższej cenie niż standardowa dieta pudełkowa.

Czy warto?

Zdecydowanie tak! catering dietetyczny jest wyborem, który sprawdzi się tak naprawdę dla każdego. Oszczędność czasu, jaką dodatkowo oferuje wybór takiego rozwiązania sprawia, że nie może dziwić rosnąca popularność zdrowego cateringu. Warto go zatem wypróbować na własnej skórze, trzeba się jednak liczyć z pewnym ryzykiem – kiedy już się zacznie korzystać z oferty diety pudełkowej, trudno z niej zrezygnować!