Dieta bezglutenowa
Całkowicie pozbawiona glutenu (pszenicy i podobnych) Odpowiednia dla osób nie tolerujących gluten lub chcących ograniczyć jego spożycie.
1200 | 1500 | 1800 | 2000 kcal

Dieta bezglutenowa polega na eliminacji glutenu, który jest mieszaniną białek roślinnych zawartych w produktach zbożowych takich jak pszenica (w tym orkisz), żyto, jęczmień oraz owies. Mimo ograniczeń dieta bezglutenowa dostarcza odpowiednich ilości energii oraz składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Produkty zbożowe zastępujemy zbożami bezglutenowymi, takimi jak ryż, proso, gryka. Nasze menu zawiera siemię lniane, suszone owoce, orzechy, pestki dyni i słonecznika czy sezam, dostarcza niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dieta składa się z pięciu posiłków dziennie: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja.
Menu
- PoniedziałekPon
1.03
- WtorekWt
2.03
- ŚrodaŚr
3.03
- CzwartekCzw
4.03
- PiątekPt
5.03
- SobotaSob
6.03
Śniadanie
Musli z jogurtem naturalnym, winogronem i granatem b/g
II Śniadanie
Włoska minestrone ze świeżą bazylią
Obiad
Polędwiczka wieprzowa w sosie truflowym, pieczone ziemniaki, warzywa z miodem i tymiankiem
Podwieczorek
Pianka malinowa z amarantusem oraz winogronem
Kolacja
Warzywny gulasz na mleku kokosowym z suszonymi pomidorami
Śniadanie
Pasta z tuńczyka i awokado z kukurydzą i oliwkami oraz pieczywem bezglutenowym
II Śniadanie
Super smoothie z buraka i malin
Obiad
Grillowany kurczak z pesto z rukoli oraz ryżem i czarną soczewicą, gotowane warzywa
Podwieczorek
Sałatka makaronowa z kurczakiem i warzywami
Kolacja
Czekoladowe fit naleśniki z mąki owsianej bezglutenowej z prażonymi jabłkami
Śniadanie
Pasta z jajka, twarogu i zielonego groszku z bezglutenowym pieczywem
II Śniadanie
Orzeźwiająca sałatka owocowa z migdałami i jogurtem
Obiad
Bezglutenowe farfalle po chińsku z warzywami i indykiem z sezamem i kolendrą
Podwieczorek
Koktajl witaminowa bomba
Kolacja
Risotto z kurczakiem, burakami, jabłkami i nutą kokosa
Śniadanie
Paprykowa rolada z ziołowym twarożkiem b/g
II Śniadanie
Zielony pudding z tapioki
Obiad
Szynka wieprzowa w sosie francuskim z kaszą jaglaną oraz sałatą masłową z jogurtem
Podwieczorek
Brownie bezglutenowe z czerwonej fasoli z frużelina jagodową
Kolacja
Sałatka z greckim serem w oregano, warzywami i sosem vinegret
Śniadanie
Owsianka kokosowa z musem z mango oraz kiwi b/g
II Śniadanie
Mus waniliowo brzoskwiniowy z jagodami goji
Obiad
Miruna pieczona z porem z kaszą gryczaną niepaloną oraz surówką z marchewki i jabłka
Podwieczorek
Krem ze szczawiu z jogurtem i grzankami bezglutenowymi
Kolacja
Omlet z serem, cukinią, miętą i oliwkami
Śniadanie
Owsianka kokosowa z musem z mango oraz kiwi b/g
II Śniadanie
Mus waniliowo brzoskwiniowy z jagodami goji
Obiad
Grillowane plastry indyka z kaszą gryczaną niepaloną oraz surówką z marchewki i jabłka
Podwieczorek
Krem ze szczawiu z jogurtem i grzankami bezglutenowymi
Kolacja
Omlet z serem, cukinią, miętą i oliwkami