Dlaczego warto jeść produkty sezonowe?

W ciągu całego roku kalendarzowego zawartość naszego talerza zmienia się. Dostosowywanie swojej diety do pór roku niesie ze sobą wiele korzyści. Późna wiosna i lato to idealny czas, by na naszych stołach pojawiło się więcej sezonowych i lokalnych warzyw i owoców.

Czym się kierować przy wyborze produktów sezonowych?

            Włączając do swojej diety produkty sezonowe, należy wybierać owoce i warzywa rosnące o danej porze roku. Mają one wtedy najwięcej składników odżywczych i budulcowych. W dodatku pokonują o wiele krótszą drogę od zerwania do spożycia, w porównaniu do owoców egzotycznych w supermarketach, dzięki czemu nie tracą swojej świeżości. Naturalnie dojrzałe owoce i warzywa mają największą gęstość odżywczą, to znaczy, że zawierają maksymalną dawkę substancji odżywczych.

Najlepsze lokalne produkty

            Warzywa i owoce, które rosną w tym samym klimacie, w którym żyjemy, są idealnie do nas dopasowane. Przez działanie na nie tych samych warunków co na nas, nabywają więcej składników odżywczych i energetycznych dopasowanych do naszych potrzeb. Nawet w Polsce, warzywa i owoce rosnące w innych województwach mogą różnić się od tych, które uprawia nasz sąsiad.

Nie oznacza to, że egzotyczne owoce są dla nas złe- po prostu nie są do nas tak dobrze dopasowane, dlatego niech na naszych talerzach znajduje się więcej lokalnych produktów. Warto też zwrócić uwagę na to, że zagraniczne produkty muszą pokonać długą drogę by znaleźć się w naszych sklepach. Im dalsza podróż czeka owoce, tym więcej stosuje się zabiegów chemicznych, by dotarły do celu w jak najlepszej kondycji.

Zdrowa oszczędność

            Nie dość, że wybierając produkty sezonowe dostarczamy organizmowi najlepszych składników odżywczych, to jeszcze możemy przy tym zaoszczędzić. Ponieważ dojrzewają one w bieżącym sezonie zwykle są tańsze. Dodatkowo na ich cenę nie wpływa to, że muszą być transportowane z daleka, poddawane chemicznym zabiegom lub że muszą być przechowywane w odpowiednich warunkach. Znajdziemy je na najbliższym targu, więc mamy pewność, że pochodzą z lokalnych upraw.

Wiosenne i letnie produkty sezonowe

            Wiosną przyroda budzi się do życia a na straganach zaczyna pojawiać się więcej kolorów. Jakie warzywa i owoce warto wtedy wybrać?

  • botwinka– na straganach pojawia się w kwietniu. Poza sezonem liście robią się twarde i nie mają tyle smaku i aromatu co wcześniej;
  • marchew– młoda marchew wyróżnia się piękną zieloną natką, nie wyrzucajmy jej! Można ją dodać do zupy lub zrobić sok. Zawiera wiele witamin i minerałów;
  • szparagi– warto na nie polować w maju i czerwcu. To prawdziwa bomba witaminowa;
  • ogórki– te najlepsze znajdziemy w lipcu. Idealny dodatek do wielu obiadów czy śniadań. Warto je zakisić by mieć w spiżarni naturalny probiotyk;
  • fasolka szparagowa– wyczekiwana przez wiele osób pojawia się w lipcu i można ją spotkać do września;
  • czereśnie– zwalczają wolne rodniki dzięki obecności bioflawonoidów. Możemy je kupić od czerwca do połowy sierpnia;
  • maliny– od lipca do sierpnia. Idealny dodatek do wypieków, śniadań czy przetworów;
  • kalafior– polski kalafior po ugotowaniu dosłownie rozpływa się w ustach. Ma niską wartość energetyczną, więc jest idealnym dodatkiem przy dietach redukcyjnych;
  • cukinia- młodą cukinię dostaniemy w lipcu. Można przyrządzić z niej pyszne danie jednogarnkowe- leczo;
  • truskawki- nikt w sezonie nie przejdzie obok nich obojętnie. Pierwsze pojawiają się już w maju. Polepszają trawienie, działają odkwaszająco na organizm.

Produkty sezonowe to bogactwo witamin i substancji odżywczych. Sięgając po nie, możemy w pełni korzystać z ich zdrowotnych i smakowych walorów, dodatkowo nie obciążając swojego budżetu.