Czym słodzić? Zdrowe zamienniki cukru

            Słodki smak, niemowlęta karmione piersią, poznają jako pierwszy, ponieważ kobiece mleko zawiera laktozę. Nie dziwne więc, że mamy do niego skłonność przez całe życie i często pojawia się w naszej diecie. Niestety nadmierne spożycie cukru sprzyja powstawaniu nadwagi, otyłości, cukrzycy czy próchnicy zębów. Jak możemy cieszyć się zdrowiem, nie rezygnując ze słodzenia?

Cukier krzepi?

Nic bardziej mylnego, jednak to właśnie hasło stworzył Melchior Wańkowicz na potrzeby Związku Cukrowników w latach 30. XX wieku. Cukier (węglowodany proste) występuje w wielu postaciach, wyróżniamy jednak trzy rodzaje cukrów, takie jak sacharoza, laktoza i fruktoza.

Glukoza wraz z tlenem jest wykorzystywana w procesie oddychania komórkowego. Chociaż nasze komórki, by prawidłowo funkcjonować, potrzebują cukru (glukozy), to należy zachować umiar w jego spożywaniu.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), przeciwdziałając otyłości, próchnicy zębów i chorobom przewlekłym zaleca ograniczenie spożycia cukru dodanego poniżej 10% ogólnej energii. Natomiast według American Heart Association spożycie cukru dodanego należy ograniczyć aż do 5% całkowitej energii. Dla kobiet jest to więc 6 łyżeczek dziennie, a dla mężczyzn 9.

Ukryte źródła cukru

Cukier, to nie tylko białe kryształki, które dodajemy do kawy czy ciasta. Coraz częściej (oraz więcej) znaleźć możemy go w produktach pozornie zdrowych. Są nimi np. płatki śniadaniowe „fit”, batony zbożowe, gotowe sosy i keczup, jogurty owocowe, a nawet chleb i kiełbasa!

Zwracaj uwagę na skład produktów, ponieważ pomimo tego, że na opakowaniu widnieje napis „bez cukru”, w składzie możemy go znaleźć pod wieloma innymi nazwami, takimi jak:

  • cukier- buraczany, brązowy, kokosowy, inwertowany, owocowy, palmowy, trzcinowy;
  • dekstroza, dekstryny;
  • fruktoza, glukoza, ksyloza, laktoza, maltodekstryny, sacharoza, maltoza;
  • słód jęczmienny;
  • syrop z agawy, brzozowy, jęczmienny, klonowy, kukurydziany, ryżowy, słodowy, sorgowy, trzcinowy;
  • syrop glukozowo-fruktozowy, syrop fruktozowy;
  • zagęszczony sok owocowy.
  • melasa lub karmel.

Zdrowe, słodkie zamienniki

            Jeżeli całkowicie unikasz cukru w diecie, powyższa lista pomoże Ci wybrać produkty, bez jego zawartości. Cukier uzależnia- to fakt, ponieważ pobudza w mózgu produkcję serotoniny, która poprawia nastrój, jednak jeżeli chcesz go zamienić lub stopniowo wyeliminować ze swojej diety, to zwróć uwagę na jego zdrowsze zamienniki:

  • stewia (glikozydy stewiolowe)- słodsza od białego cukru, najzdrowsza w formie liści, które zawierają żelazo, miedz, mangan i cynk;
  • erytrytol– naturalnie występuje w gruszkach, melonach winogronach oraz w sfermentowanym jedzeniu;
  • inulina– jest prebiotykiem, pozytywnie wpływa na florę bakteryjną jelit;
  • karob– często stosowany jako zamiennik kakao, posiada lekko słodki posmak;
  • ksylitol– działa bakteriobójczo i przeciwpróchniczo jednak nie należy przesadzać z jego ilością w diecie, bo może powodować biegunki;
  • syrop daktylowy– na rynku znajdziemy wiele syropów, które zawierają ogromne duże ilości cukrów prostych, jednak łatwo wykonać go samemu- blendując namoczone w cieplej wodzie daktyle;
  • dojrzałe owoce lub soki.