Olej kokosowy w diecie i pielęgnacji

08 May 2020 brak komentarzy mateusz Categories ZdrowieTags , ,

Olej kokosowy w diecie i pielęgnacji

Jego lecznicze i pielęgnacyjne właściwości znane są od wieków. Niezastąpiony w kuchni, jak i w łazience. Nadaje potrawom niezwykłych właściwości i smaku oraz zastąpi nie jeden kosmetyk. Dlaczego warto włączyć go do swojej codziennej diety?

Numer jeden wśród olejów

Nie bez powodu uznawany jest za najzdrowszy olej na świecie. Jest bogaty w witaminy z grupy B, C i E oraz w minerały jak magnez, wapń, potas, żelazo, cynk i fosfor. Jedna łyżeczka oleju (około 5 g) ma 135 kcal. Można wykorzystywać go według potrzeb – w celach profilaktyki zdrowotnej oraz do zewnętrznej pielęgnacji i do gotowania.

Olej olejowi nierówny

Większość olejów, jakie możemy znaleźć na sklepowych półkach, jest rafinowanych, czyli wysoko przetworzonych. Oznacza to, że pod wpływem czynników takich, jak światło czy temperatura dochodzi do ich utlenienia, czego skutkiem jest powstawanie bardzo szkodliwych rodników. Dodatkowo pozbawiony jest charakterystycznego, kokosowego aromatu i wielu cennych składników.

Co ważne- olej palmowy nie ma nic wspólnego z olejem kokosowym! Bardzo często te dwa oleje są ze sobą mylone. Olej palmowy zawiera bardzo duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które sprzyjają otyłości i wzrostowi poziomu złego cholesterolu LDL. Ma długi okres przydatności i jest tani w produkcji, jednak nie zawiera tylu cennych właściwości, co olej kokosowy.

Jaki rodzaj oleju kokosowego jest najlepszy? Najzdrowsze są oleje nierafinowane, tłoczone na zimno, nieoczyszczone. Pozyskiwany jest metodą mechaniczną, bez użycia wysokich temperatur, co pozwala zachować więcej właściwości.

Zalety oleju kokosowego

  • wzmacnia odporność– kwas laurynowy (składnik mleka matki), znajdujący się w oleju, ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe, natomiast kwas kaprylowy jest przeciwgrzybiczny. Olej kokosowy wzmacnia również florę jelitową i poprawia perystaltykę;
  • poprawia pamięć–  cząsteczki MCT znajdujące się w oleju zamieniane są w organizmie na związki ketonowe. Związki te odgrywają nadrzędną rolę w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych, np. Alzheimera i Parkinsona;
  • łagodzi epilepsję i napady padaczkowe– dzięki zawartości ciał ketonowych, może pomagać w redukcji napadów padaczkowych u dzieci;
  • sprzyja odchudzaniu– ponieważ po spożyciu zostaje szybko przetworzony w energię, trudniej odkłada się w organizmie. Ponadto daje uczucie sytości, więc zapobiega podjadaniu, a jego codzienne spożywanie (w odpowiedniej ilości) ułatwia spalanie tłuszczu z okolic brzucha;
  • odporny na wysokie temperatury– idealny do pieczenia i smażenia;
  • naturalny kosmetyk– ma działanie nawilżające na skórę i włosy, naturalnie wybiela zęby i leczy próchnicę, odświeża oddech.