Dieta pudełkowa: preferencje Polaków 2025

Preferencje diet: standard, „z wyborem dań”, niski IG – co naprawdę zamawiamy Obraz wyborów Polaków w 2024/2025 jest coraz lepiej udokumentowany i – co ważne – stabilizuje się wokół kilku głównych nurtów. Największy udział w sprzedaży ma dieta standardowa (ok. 32%),...

Dieta pudełkowa a ekologia: opakowania i lokalne składniki

Dieta pudełkowa: kontekst środowiskowy i główne wektory wpływu Ekologia w dietach pudełkowych nie sprowadza się wyłącznie do koloru pojemnika. Całościowy obraz obejmuje cztery główne wektory wpływu: opakowania jednostkowe i zbiorcze, logistykę ostatniej mili,...

Dieta pudełkowa na odchudzanie: jak wybrać skuteczny catering?

Spis treści Czym jest dieta pudełkowa i dlaczego zyskała popularność? Rodzaje diet pudełkowych – jak dopasować kaloryczność i skład? Plusy i minusy diety pudełkowej w odchudzaniu Na co zwrócić uwagę przy wyborze cateringu? Ceny i opłacalność diety pudełkowej w 2025...

Diety w dowozie: Czy taniej niż gotować w domu?

Diety w dowozie: Czy taniej niż gotować w domu? Spis treści Analiza kosztów podstawowych Ukryte koszty i ekonomia skali Porównanie wartości odżywczej a cena Dostępność i czynniki lokalizacyjne Strategie optymalizacji kosztów Analiza kosztów podstawowych W codziennym...

Fleksitarianizm

Spis treści Fleksitarianizm – definicja i różnice względem innych diet Zalety fleksitarianizmu: zdrowie, profilaktyka, wygoda Wady i ograniczenia fleksitarianizmu w praktyce Czy fleksitarianizm sprawdza się długofalowo? Dla kogo fleksitarianizm? Rekomendacje...

Jakich zdrowych nawyków uczy catering dietetyczny?

Jakich zdrowych nawyków uczy catering dietetyczny? Wielu osobom wydaje się, że dieta pudełkowa sprawdzi się jedynie w przypadku, gdy zechcą zrzucić zbędne kilogramy. W dzisiejszym wpisie chcemy obalić ten mit i udowodnić, że ten styl odżywiania może wnieść do naszego...

Fit grill – nowe smaki na grillu

Ukryte źródła glutenu             Chociaż pogoda nie rozpieszcza to sezon grillowy w pełni. Większość rusztów wypełniona jest różnego rodzaju mięsem, warto jednak znaleźć na nim miejsce dla nowych smaków roślinnych i owocowych. Wzbogać swój talerz o kolorowe, zdrowe...

Gluten ukryte źródła

Ukryte źródła glutenu Gluten jest białkiem naturalnie występującym w ziarnach jęczmienia, pszenicy i żyta. Jest szkodliwy dla osób, które mają genetyczną predyspozycję do celiakii, chorobę Dühringa, nietolerancję glutenu czy alergię na pszenicę. Są produkty, które...

Jak czytać etykiety?

Jak czytać etykiety? Sklepowe półki niemal uginają się od produktów spożywczych. Atrakcyjna cena, funkcjonalne opakowanie, gratis- w taki sposób sprzedawcy próbują zwrócić uwagę konsumenta na swój produkt, za którym często stoi zły skład. Na co zwracać uwagę, stając...

Produkty sezonowe warto je jeść!

Dlaczego warto jeść produkty sezonowe? W ciągu całego roku kalendarzowego zawartość naszego talerza zmienia się. Dostosowywanie swojej diety do pór roku niesie ze sobą wiele korzyści. Późna wiosna i lato to idealny czas, by na naszych stołach pojawiło się więcej...

Olej kokosowy w diecie i pielęgnacji

Olej kokosowy w diecie i pielęgnacji Jego lecznicze i pielęgnacyjne właściwości znane są od wieków. Niezastąpiony w kuchni, jak i w łazience. Nadaje potrawom niezwykłych właściwości i smaku oraz zastąpi nie jeden kosmetyk. Dlaczego warto włączyć go do swojej...